Slechte nachtrust kan veel oorzaken hebben. Het is daarom raadzaam om eerst eens bij jezelf na te gaan waar het probleem zou kunnen liggen. Soms is de oorzaak overduidelijk. Wie een hevige gebeurtenis in zijn of haar leven doormaakt, zoals het verlies van een geliefde, ontslag, een scheiding of andere moeilijke zaken, begrijpt dat dit een aanslag is op de nachtrust. In dat geval is het verstandig een huisarts te bezoeken die wellicht slaapmedicatie tijdelijk kan voorschrijven. Echter bij minder duidelijke oorzaken kun ja andere stappen nemen.
Waarom slaap ik slecht?
Een veel gehoorde klacht is dat men niet moe raakt ’s avonds. Je moet bijvoorbeeld dagelijks om half 8 opstaan en gaat daarom rond 23.30 uur naar bed ’s avonds, alleen je bent niet moe genoeg om te kunnen slapen. Dat is bijzonder vervelend. Je lichaam heeft als het ware geen seintje afgegeven wat je slaperig maakt. In dat geval zou je eens kunnen overwegen om Melatonine te slikken. Dit is een natuurlijk slaaphormoon wat vrij verkrijgbaar is bij de drogisterij of online vitamine- en gezondheidswinkels. Let daarbij ook op je eigen slaapgewoontes, zorg dat je dagelijks echt zo rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, anders doorkruis je je eigen biologische klok.
Wat doet Melatonine?
In de pijnappelklier wordt melatonine aangemaakt. Dit hormoon wordt bij het schemerig worden afgegeven en neemt naar mate het licht wordt weer af zodat je wakker wordt. Melatonine supplementen helpen bij een betere afgifte van melatonine. Zorg ervoor dat je deze pas slikt op het moment dat het donker wordt en zo’n half uur voor het slapen gaan. Informeer bij je huisarts welke dosering voor jou geschikt is en welke bijwerkingen de huisarts mogelijk verwacht.
Comments are closed