Als je een bepaald geloof volgt, zitten daar regels aan verbonden waar je je aan moet houden. Zo ook bij het jodendom en de islam. Een van de regels heeft betrekking op eten. We leggen je de verschillen en overeenkomsten uit tussen koosjer en halal vlees.
De regels van het geloof
Op de verpakkingen in de supermarkt heb je het misschien wel eens zien staan, een halal of koosjer keurmerk. Een halal keurmerk staat op vlees dat is geslacht volgens de regels van de Koran. Bij het Jodendom gelden er bepaalde spijswetten waar het vlees aan moet voldoen. Dit wordt koosjer genoemd.
Halal vlees
Halal betekent dat het dier op een bepaalde manier is geslacht. Deze regels staan in de Koran. Zo moet het bloed verwijderd zijn en mag het dier geen pijn lijden tijdens het proces van het slachten. Tijdens het slachten wordt Allah aangeroepen en spreekt de Imam een zegening uit over het dier.
Ook mogen bepaalde dieren niet gegeten worden. Het vlees mag niet afkomstig zijn van carnivoren, spontaan gestorven zijn of een varken zijn.
Koosjer vlees
In het jodendom gelden spijswetten. Het eten wat hieraan voldoet noemen we koosjer. Die dieren moeten op een speciale manier geslacht worden. Zo moet al het bloed weggehaald worden en de messen die gebruikt worden moeten recht en heel scherp zijn.
Ook bij het jodendom mogen bepaalde dieren niet gegeten worden. Zo mogen ze geen kamelen, varkens, hazen, paling, garnalen en kreeften eten. Wat wel koosjer is zijn alle dieren met gespleten hoeven en die herkauwen, zoals bijvoorbeeld runderen, schapen, geiten en herten.
Ander voedsel
Niet alleen heeft halal en koosjer betrekking op vlees, maar ook op andere voeding. Zo mogen er geen snoepjes of pudding gegeten worden waar gelatine in zit. Gelatine is namelijk ook afkomstig van varkens.
Bij de islam is het bijvoorbeeld ook niet toegestaan om alcohol te drinken. Dit is niet halal, maar haram. Bij het jodendom mag dit in sommige gevallen wel. Bij feestdagen zijn alleen koosjere wijnen toegestaan. Andere alcoholhoudende dranken zijn buiten rituelen wel toegestaan.
Overeenkomsten en verschillen
Er zitten dus veel overeenkomsten tussen halal en koosjer vlees. Toch wordt er vooral bij halal vlees vaak twijfels getrokken of het wel echt halal is. Zeker als het in de supermarkt verkocht wordt. Daarom gaan moslims vaak naar specifieke halal slagers. Zo weten ze zeker dat het lamsvlees halal is wat ze kopen.
Een overeenkomst tussen beide geloven is dat varkensvlees ten boze is. Dit mag niet gegeten worden. Dus ook producten waar gelatine in zitten, zoals snoepjes of pudding, mogen niet gegeten worden. Er zijn genoeg winkels of webshops waar je specifiek halal voedsel kunt bestellen.
Fusha Halal is daar een goed voorbeeld van. Ze verkopen verschillende soorten halal vlees en ook genoeg halal snacks. Ze zijn erin gespecialiseerd en hebben een transparante voedselketen. Ze werken samen met lokale boeren en weten precies waar het vandaan komt en hoe het vlees gemaakt wordt. Zo weet je zeker dat het vlees geheel halal is en dat je restaurant kwaliteit thuis kunt behalen!
Comments are closed